Кореляційний аналіз між метриками когнітивного навантаження та показниками утримання клієнтів - Нуштаєв, Дмитро Вікторович (Академічні візії, 2026)
Актуальність дослідження зумовлено цифровою трансформацією бізнесу та переходом від оцінювання окремих показників задоволеності клієнтів до аналізу поведінкових і когнітивних характеристик взаємодії користувачів з цифровими сервісами. Зростання складності інтерфейсів, персоналізації контенту та алгоритмічних механізмів ухвалення рішень підвищує когнітивне навантаження на користувачів, що впливає на залученість, тривалість взаємодії та стабільність використання цифрових платформ. Метою статті є наукове обґрунтування взаємозв’язку між метриками когнітивного навантаження користувачів та показниками утримання клієнтів шляхом застосування кореляційного аналізу для підвищення ефективності управління цифровим клієнтським досвідом. Для розв’язання цих завдань застосовано аналіз і узагальнення наукових джерел, системний аналіз поведінкових характеристик взаємодії користувачів з цифровими сервісами, методи поведінкової аналітики та статистичні методи оброблення даних. Кореляційний аналіз з використанням коефіцієнтів Спірмена та Пірсона, зокрема методи стандартизації та агрегування поведінкових показників, запроваджено для кількісного оцінювання залежностей. Визначено аналітичну цінність метрик когнітивного навантаження користувачів у цифрових сервісах для оцінювання складності взаємодії з інтерфейсом. З’ясовано статистично значущі залежності між параметрами когнітивного навантаження та показниками утримання клієнтів. Виявлено, що зростання часу виконання завдань, частоти помилок, навігаційних повернень і затримок затвердження рішень асоціюється зі зниженням частоти повторних відвідувань, скороченням тривалості життєвого циклу клієнта та підвищенням імовірності відтоку. Доведено, що когнітивна складність інтерфейсів є важливим поведінковим чинником формування довготривалої взаємодії користувачів з цифровими платформами. Розкрито, що когнітивне навантаження є інтегральною характеристикою цифрового користувацького досвіду, яка безпосередньо впливає на стабільність взаємодії клієнтів з сервісом. Обґрунтовано доцільність використання кореляційного аналізу для кількісного виявлення поведінкових закономірностей взаємодії користувачів і оцінювання ефективності цифрових інтерфейсів. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розширення емпіричної бази поведінкових даних, інтеграцію психофізіологічних показників когнітивного навантаження та застосування методів машинного навчання для прогнозування утримання клієнтів у цифрових екосистемах.