Історико-правові передумови становлення інституту судового контролю - Кунцьо, Сергій Володимирович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті здійснено комплексний історико-правовий аналіз передумов формування інституту судового контролю в системі кримінального судочинства України. Обґрунтовано, що у період Київської Русі та Галицько-Волинського князівства судова діяльність функціонувала в межах адміністративно-владної парадигми. Доведено, що відсутність інституційної незалежності суду на ранніх етапах розвитку української державності зумовила домінування карально-фіскального характеру кримінального процесу та обмежувала гарантії правової захищеності особи. Визначено, що судова реформа 1864 року стала якісним рубежем у становленні правозахисної моделі кримінального судочинства. Аргументовано, що в радянський період відбулася інституційна редукція судового контролю на стадіях досудового провадження. З’ясовано, що трансформаційні процеси кінця 1980-х – початку 1990-х років започаткували переосмислення функціонального призначення суду як гаранта правової захищеності особи та сприяли поступовому впровадженню елементів судового контролю за діяльністю органів досудового розслідування. Встановлено, що після проголошення незалежності України відбулося поетапне нормативне закріплення судового контролю як самостійного інституту кримінального процесу, що знайшло своє завершене втілення у запровадженні інституту слідчого судді.