Межі використання доктрини margin of appreciation у конституційному судочинстві України - Рибалкін, Андрій Олександрович; Хитровський, Дмитро Володимирович (Академічні візії, 2024)
Анотація: У статті здійснено комплексний теоретико-правовий аналіз доктрини margin of appreciation та визначено межі її використання у конституційному судочинстві України. Обґрунтовано, що доктрина margin of appreciation сформувалася у прецедентній практиці ЄСПЛ як інструмент забезпечення балансу між міжнародним контролем за дотриманням прав людини та свободою розсуду держав при реалізації положень Європейської конвенції з прав людини. Проаналізовано еволюцію доктрини у практиці Суду, зокрема на прикладі ключових рішень, у яких сформовано критерії визначення меж державної дискреції. Показано, що застосування цієї концепції тісно пов’язане з принципом субсидіарності та принципом пропорційності, які виступають методологічною основою оцінки допустимості втручання держави у сферу прав людини. Досліджено конституційно-правові засади використання стандартів ЄСПЛ у рішеннях Конституційного Суду України. Встановлено, що хоча доктрина margin of appreciation прямо не закріплена у національному законодавстві, її зміст фактично реалізується через застосування принципу пропорційності, аналіз легітимної мети обмеження прав людини та забезпечення балансу між публічними інтересами й індивідуальними правами. На основі проведеного аналізу систематизовано основні проблеми застосування цієї доктрини у національній практиці, зокрема нечіткість критеріїв її використання, ризик надмірного розширення державної дискреції та непослідовність застосування практики ЄСПЛ у національному правозастосуванні. Запропоновано напрями вдосконалення використання доктрини margin of appreciation у конституційному судочинстві України, що передбачають розвиток методології пропорційності, посилення ролі практики ЄСПЛ та формування єдиних стандартів тлумачення конституційних прав і свобод.