Вегетативна регуляція як чинник формування фізичної та функціональної підготовленості веслувальників - Товстоп’ятко, Федір; Коваленко, Юлія; Філатов, Микола Миколайович (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті здійснено теоретико-аналітичне узагальнення сучасних наукових підходів до підготовки веслувальників. Мета. Розробити програму навчально-тренувальних занять з урахуванням індивідуально-типологічних особливостей вегетативної регуляції для цілеспрямованого вдосконалення функціональної та фізичної підготовленості байдарочниць на етапі підготовки до вищих досягнень. Методи: аналіз і узагальнення даних спеціальної науково-методичної літератури; педагогічні спостереження за навчально-тренувальним процесом; оцінка показників фізичної підготовленості; оцінка функціонального стану, методи математичної статистики. Результати. Необхідно забезпечити ефективність адаптації організму до максимальних фізичних навантажень й стабілізації спортивної форми у байдарочниць із заданими термінами формування та підтримкою оптимальної готовності до змагальної діяльності. Використання програми навчально-тренувальних занять з урахуванням індивідуальної рухової схильності для цілеспрямованого вдосконалення функціональної та фізичної підготовленості дозволило вивести байдарочниць, які були залучені до наукового дослідження, на новий якісний та кількісний рівень майстерності, що мав реалізацію за відповідними показниками. Висновки. Вивчення ефективності впливу різних типів індивідуально-типологічних особливостей вегетативної регуляції у спортсменок на їх функціональну і фізичну підготовленість розширює можливість створення нових і вдосконалення існуючих комплексних навчально-тренувальних програм, застосування яких сприятиме поліпшенню змагальної діяльності.