Особливості розвитку швидкісно-витривалих здібностей футбольних арбітрів у передзмагальному періоді - Тодорова, Валентина Георгіївна; Дразіна (Долгієр), Євдокія Володимирівна; Тітова, Ганна Віталіївна (Академічні візії, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням інтенсивності сучасного футболу та підвищенням вимог до фізичної підготовленості футбольних арбітрів, діяльність яких характеризується значним обсягом пересувань, частими прискореннями та необхідністю підтримувати високий рівень працездатності протягом усього матчу. Метою дослідження є обґрунтування та експериментальна перевірка ефективності засобів розвитку швидкісно-витривалих здібностей футбольних арбітрів у передзмагальному періоді підготовки. Методи дослідження. У роботі застосовано аналіз науково-методичної літератури, педагогічне спостереження, антропометричні вимірювання, польові тести фізичної підготовленості (Yo-Yo Intermittent Recovery Test та спринт на 30 м), педагогічний експеримент, метод експертних оцінок, а також методи математичної статистики (t-критерій Стьюдента, кореляційний аналіз). У дослідженні взяли участь 24 футбольні арбітри віком 20–35 років. Експеримент тривав шість тижнів у передзмагальному періоді підготовки. Основні результати. У процесі дослідження розроблено та впроваджено комплекс тренувальних засобів, що включав інтервальні спринти, вправи на витривалість, пліометричні, координаційні та силові вправи. Після завершення експерименту встановлено позитивну динаміку фізичних показників арбітрів. Середній час подолання спринтерської дистанції 30 м зменшився з 4,81±0,12 с до 4,65±0,10 с, що відповідає покращенню на 3,3 %. Дистанція, пройдена під час тесту Yo-Yo IR1, зросла з 1520±130 м до 1740±150 м (+14,5 %). Інтегральний індекс швидкісно-витривалої готовності підвищився на 18,3 %, що свідчить про суттєве покращення здатності арбітрів виконувати повторні інтенсивні рухові дії та швидко відновлюватися між ними. Антропометричні показники учасників експерименту залишилися відносно стабільними, що підтверджує функціональний характер отриманих змін. Наукова новизна дослідження полягає у науковому обґрунтуванні та експериментальній перевірці ефективності спеціалізованого комплексу тренувальних засобів, спрямованого на розвиток швидкісно-витривалих здібностей футбольних арбітрів у передзмагальному періоді підготовки. Удосконалено підходи до організації тренувального процесу арбітрів з урахуванням специфіки їх рухової діяльності. Практичне значення результатів дослідження полягає у можливості використання запропонованого комплексу тренувальних засобів у системі фізичної підготовки футбольних арбітрів. Отримані результати можуть бути застосовані тренерами, інструкторами та організаторами підготовки арбітрів для планування тренувального процесу, підвищення рівня спеціальної фізичної працездатності та оптимізації передзмагальної підготовки.