Концептуальні основи рубіжної моделі протидії організованим злочинним угрупованням загальнокримінальної спрямованості - Яцкевич, Руслан Вячеславович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті наголошено, що реалізація державної політики щодо протидії злочинності вимагає формування цілісної та несуперечливої концепції протидії діяльності організованих злочинних угруповань загальнокримінальної спрямованості. Звернута увага на те, що на сучасному етапі спостерігається тенденція до використання правоохоронними органами лінійної (реактивної) моделі протидії вчиненню різних кримінальних правопорушень, що не відповідає сучасному запиту зокрема, у частині протидії організованим формам злочинної діяльності. Виокремлено проблемні питання реалізації системної державної політики щодо протидії діяльності організованих злочинних угруповань на сучасному етапі. Систематизовано типові моделі правоохоронної діяльності, які обґрунтовуються вченими та поступово впроваджуються у практику роботи правоохоронних інституцій. Наголошено, що пропоновані моделі неспроможні забезпечити функціонування системної державної політики щодо протидії організованим формам злочинної діяльності. Окреслено окремі здобутки у межах реалізації програмних документів держави щодо формування політики протидії організованим злочинним угрупованням. Обґрунтована доцільність запровадження превентивно-системної моделі роботи правоохоронних органів за цим напрямом, зокрема, у формі рубіжної концепції (моделі) протидії злочинній діяльності, яка вчиняється в організованих формах. Сформульовано визначення рубіжної концепції (моделі) протидії діяльності організованих злочинних угруповань загальнокримінальної спрямованості. Обґрунтована структура та надана коротка характеристика відповідної системи рубежів, які утворюють внутрішню структуру такої моделі. Детально проаналізовано напрями оптимізації соціального та культурологічного рубежів.