Особливості кваліфікації порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою - Смаглюк, Олександр Володимирович (Академічні візії, 2026)
Анотація. Стаття присвячена проблемним питанням кваліфікації порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою (ст. 272 КК України). Досліджено погляди вітчизняних науковців щодо настання наслідків при порушенні правил безпеки під час виконання робіт із підвищеною небезпекою. Окрему увагу приділено дискусійним аспектам щодо законодавчого визначення таких понять як «інші тяжкі наслідки» та «загроза загибелі людей». Розроблені наукові рекомендації щодо застосування правової норми, яка передбачає кримінальну відповідальність за порушення правил безпеки під час виконання робіт із підвищеним рівнем небезпеки. Підсумовано, що характер робіт із підвищеною небезпекою вже сам по собі передбачає створення певного ризику для оточуючих, який за звичайних обставин може бути цілком реальним