Самоменеджмент у навчанні здобувачів вищої та фахової передвищої освіти: зміст, значення та елементи - Пугаченко, Ольга Борисівна; Басенко, Руслан Олександрович; Мазур, Валентина Михайлівна; Холодова, Олеся Сергіївна (Академічні візії, 2026)
Обґрунтовано системоутворююче значення самоменеджменту в організації навчання у закладах вищої та фахової передвищої освіти через усвідомлене планування власної навчальної діяльності, ефективне використання часу й ресурсів, розвиток відповідальності за результати навчання, а також формування критичного мислення й професійної мобільності. Доведено, що самоменеджмент в освітній сфері сприяє гармонійному поєднанню зовнішнього управління навчальним процесом і внутрішньої саморегуляції особистості студента, а його розвиток забезпечує якісну підготовку конкурентоспроможних фахівців, здатних до безперервного професійного вдосконалення, творчої діяльності та ефективної взаємодії в соціально орієнтованому середовищі. Представлено авторське бачення змісту термінів самоменеджменту як системи свідомого управління власною діяльністю, часом і розвитком з метою досягнення особистих і професійних цілей через ефективну самоорганізацію та самоконтроль. Самоменеджмент у навчанні здобувачів освіти визначено як здатність студента самостійно планувати, організовувати, контролювати та вдосконалювати власну навчальну діяльність для досягнення освітніх цілей і професійного зростання. Рекомендовано розглядати самоменеджмент як систему базових елементів: самоуправління (самопланування, самоорганізація, самомотивація, самоконтроль); самопізнання; самооцінка; самоосвіта; саморозвиток; самовиховання; самовдосконалення. Зроблено висновок, що самоменеджмент виступає регулятором навчальної діяльності здобувачів освіти, забезпечує ефективну взаємодію між викладачем і студентом та сприяє переходу від авторитарних моделей навчання до партнерських, заснованих на самостійному пізнанні, рефлексії та самооцінюванні результатів.