Теоретичне обґрунтування концепції спорту ветеранів війни як сучасної соціальної практики спорту - Нерода, Неоніла Вікторівна; Азарова, Наталія Миколаївна; Пітин, Мар’ян Петрович; Хіменес, Христина Робертівна; Путятіна, Галина Миколаївна; Еделєв, Олександр Сергійович (Академічні візії, 2026)
Дослідження правових, інституційних та психологічних засад залучення осіб з інвалідністю до спортивної діяльності в Україні та світі має комплексний характер і охоплює як нормативно-правову базу, так і практичні аспекти інтеграції. Мета статті – окреслити науково-теоретичні засади спорту ветеранів війни як сучасної соціальної практики спорту. Відзначається, що спорт виступає не лише засобом фізичної реабілітації, але й чинником соціальної інтеграції, формування соціального капіталу та підвищення якості життя. Важливим є також внесок європейських та військових програм реабілітації, що демонструють мультидисциплінарний підхід до підтримки ветеранів та осіб з інвалідністю. Розвиток та функціонування спорту ветеранів війни відбувається під впливом суспільного запиту, який виникає як відповідь на комплекс потреб, що з’являються внаслідок військових дій. Концепція спорту ветеранів війни як сучасної соціальної практики спорту має базуватися на системному підході, що враховує реалізацію оздоровчої, соціально-інтегративної, психологічно-соціальної, змагальної, експертної та емансипаційної функцій. Ефективна реалізація зазначених функцій забезпечується принципами недискримінації, доступності, інклюзивності, збереження здоров’я та розумного пристосування. Організаційні рівні спорту ветеранів війни включають децентралізований та інтегрований рівні, а фінансування може бути державним, приватним або змішаним. Результативні аспекти спорту ветеранів війни охоплюють біопсихосоціальні, соціально-культурні, економічні та організаційні результати.