Вплив інтервального бігового тренування на працездатність футбольних арбітрів під час матчу - Овчаренко, Сергій Валентинович (Академічні візії, 2026)
Метою дослідження є визначення впливу інтервального бігового тренування на показники фізичної працездатності футбольних арбітрів у змагальній діяльності. Актуальність дослідження зумовлена зростанням інтенсивності сучасного футболу та підвищенням вимог до фізичної підготовленості арбітрів, які повинні підтримувати високий рівень рухової активності протягом усього матчу. Для досягнення поставленої мети було використано комплекс методів наукового дослідження, зокрема аналіз і узагальнення науково-методичної літератури, педагогічне спостереження, педагогічний експеримент, методи педагогічного тестування та методи математичної статистики. У дослідженні взяли участь 24 футбольні арбітри віком 22–35 років, які були розподілені на експериментальну (n=12) та контрольну (n=12) групи. Експериментальна група протягом 12 тижнів виконувала програму інтервального бігового тренування, тоді як контрольна група продовжувала стандартні тренувальні заняття. Оцінювання ефективності програми здійснювалося за результатами бігових тестів, показників швидкісної витривалості, максимальної швидкості бігу та параметрів серцевого ритму, а також за показниками рухової активності під час контрольного матчу. Результати дослідження показали, що застосування інтервального бігового тренування сприяло покращенню показників фізичної працездатності арбітрів експериментальної групи. Зокрема, зафіксовано підвищення аеробної витривалості, що проявилось у покращенні результатів бігу на 1500 м. Виявлено також покращення швидкісно-витривалих якостей, що підтверджується скороченням часу спринту на 30 м та збільшенням максимальної швидкості бігу. Крім того, спостерігалося зниження пікових значень частоти серцевих скорочень під час навантаження, що свідчить про підвищення ефективності функціональних можливостей серцево-судинної системи. Позитивна динаміка простежується і в показниках рухової активності під час контрольного матчу, де відзначено збільшення загальної дистанції пересування, середньої швидкості руху та кількості спринтів високої інтенсивності.