Інтегральна методологія оцінки ефективності інвестицій у розвиток корпоративної культури агропромислових підприємств - Романенко, Микола Миколайович (Академічні візії, 2026)
Анотація. Стаття присвячена розробці інтегральної методології оцінки економічної та соціальної ефективності інвестицій у розвиток корпоративної культури агропромислових підприємств. Обґрунтовано необхідність комплексного підходу, що поєднує кількісні методи (ROI, NPV, дисконтування грошових потоків) та якісні методи (оцінка соціальних індикаторів, сценарний аналіз) для вимірювання ефектів нематеріальних інвестицій. Розрахунки здійснено на модельному підприємстві із 500 працівниками, річною виручкою 350 млн грн та параметрами корпоративної культури: індекс залученості персоналу 42%, плинність кадрів 24,3%. Визначено структуру витрат на реалізацію стратегії у розмірі 60 350 тис. грн за три роки (22,4% трирічного фонду оплати праці). Найбільшу частку витрат становлять заходи щодо підвищення залученості (33,9%), формування культури навчання (18,4%), розвитку комунікацій (16,4%). Розраховано економічні ефекти у розмірі 66 450 тис. грн через сім каналів впливу: підвищення продуктивності праці (42,3%), зниження плинності (20,7%), покращення якості (15,0%), зростання інновацій (11,4%). Інтегральні показники (NPV = 2 966 тис. грн, ROI = 10,1%, окупність 2,4 року) підтверджують доцільність інвестицій. Сценарний аналіз виявляє потенціал підвищення ефективності при оптимістичному сценарії (NPV = 21 885 тис. грн, ROI = 52,9%). Оцінка соціальних ефектів за системою 13 індикаторів виявила суттєві покращення: задоволеність роботою +50%, стрес –44,8%, охоплення навчанням ×3,6, довіра до керівництва +89,5%. Порівняльний аналіз з альтернативами виявив унікальні стратегічні переваги корпоративної культури: стійкість ефектів, некопійованість, синергії, розвиток нематеріальних активів. Розроблено трифазну модель впровадження (діагностика, масштабування, закріплення) на три роки. Методологія апробована емпірично і дозволяє об’єктивно оцінити ефективність інвестицій у нематеріальні активи.