Інтеграція принципів соціальної відповідальності у маркетингові комунікації: кейс-стаді провідних компаній - Бучинська, Олена Вікторівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. Статтю присвячено дослідженню механізмів інтеграції принципів корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) у маркетингові комунікації підприємств на основі кейс-стаді чотирьох компаній — міжнародних та українських — у контексті сучасних вимог до прозорості, сталості та соціальної залученості бізнесу. Актуальність дослідження визначається зростаючими очікуваннями стейкхолдерів щодо відповідальної поведінки компаній та трансформацією ролі маркетингових комунікацій від суто комерційної до ціннісно орієнтованої функції. Мета статті — виявлення закономірностей і бар’єрів у комунікаційній інтеграції КСВ та розроблення методичного інструментарію для оцінювання її ефективності. Застосовано методи порівняльного аналізу, кейс-стаді, контент-аналізу комунікаційних матеріалів та індексної оцінки. За результатами аналізу виявлено чотири архетипи КСВ-комунікаційних стратегій: інтегративна, інструментальна, реляційна та декларативна. Розроблено інтегральний CSR-Communication Index (CCI), що охоплює когнітивну (0,30), емоційну (0,35) та поведінкову (0,35) складові. Лідером є Patagonia (CCI = 0,90) завдяки повній відповідності між заявленими цінностями та комерційною практикою. Встановлено, що компанії з вищим CCI демонструють приріст NPS у 1,5–2,0 рази більший порівняно з компаніями із задекларованою, але не інтегрованою КСВ. Виявлено «комунікаційний розрив»: 28% споживачів не поінформовані про КСВ-програми брендів, якими регулярно користуються. Результати дослідження можуть бути використані маркетологами для розробки стратегій КСВ-комунікацій, що генерують доведений вплив на репутаційний капітал, лояльність та споживчу довіру.