Використання соціально-відповідальних повідомлень у маркетингових кампаніях: аналіз та рекомендації - Бучинська, Олена Вікторівна (Академічні візії, 2026)
Анотація. Стаття присвячена дослідженню механізмів використання соціально-відповідальних повідомлень (СВП) у маркетингових кампаніях підприємств в умовах зростання суспільних вимог до відповідальної поведінки бізнесу. Актуальність дослідження обумовлена трансформацією маркетингових комунікацій від функціонально орієнтованих до ціннісно насичених меседжів, здатних формувати емоційну лояльність та репутаційний капітал бренду. Мета статті — систематизувати типологію СВП, виявити закономірності їхньої ефективності та розробити практичні рекомендації щодо інтеграції в маркетингові стратегії. Застосовано методи контент-аналізу, порівняльного кейс-стаді, опитувань споживачів та індексної оцінки. Запропоновано п’ятирівневу типологію СВП: альтруїстичне, причинно-наслідкове, ідентифікаційне, когнітивно-інформаційне та нормативне. Розроблено інтегральний Social Responsibility Message Index (SRMI), що охоплює компоненти автентичності (0,30), релевантності (0,35) та впливу (0,35). Кейс-стаді п’яти кампаній — Нова Пошта, Patagonia, Dove, Сільпо, ДТЕК — виявило, що найвищу ефективність демонструють причинно-наслідкові та ідентифікаційні повідомлення з конкретною, верифікованою соціальною ціллю. Лідером є кампанія Нової Пошти «Доставляємо Перемогу» (SRMI = 0,88). Кампанії зі значенням SRMI вище 0,80 забезпечують приріст NPS у 1,6–2,1 рази більший, ніж кампанії з декларативними меседжами. Досліджено п’ять ключових бар’єрів ефективної КСВ-комунікації та запропоновано відповідні запобіжні заходи. Сформульовано матрицю рекомендацій щодо вибору типу повідомлення залежно від цільового сегменту, каналу та контексту комунікації. Результати дослідження мають практичну цінність для маркетологів, PR-фахівців та менеджерів зі сталого розвитку при проєктуванні КСВ-орієнтованих кампаній.