Організація самостійної освітньої діяльності студентів гуманітарного профілю на засадах активізації навчально-пізнавальної діяльності - Пшенична, Ірина Сергіївна (Академічні візії, 2026)
У статті здійснено ґрунтовне теоретико-методологічне узагальнення дидактичного потенціалу активізації навчально-пізнавальної діяльності студентів гуманітарного профілю як стратегічної основи організації їхньої самостійної освітньої діяльності. Досліджено, що в умовах стрімкої цифровізації освітнього простору та високої варіативності гуманітарного знання, традиційні підходи до самостійної роботи потребують трансформації. Авторами розкрито взаємозв’язок між мотиваційними, орієнтаційними та змістово-операційними компонентами навчання, які в комплексі визначають здатність студента до суб’єктної саморегуляції. Обґрунтовано, що активізація навчально-пізнавальної діяльності не обмежується стимулюванням інтересу, а передбачає цілісну дидактичну й психологічну організацію навчання.