Формування культури безпеки у процесі професійної підготовки студентської молоді - Василенко, Олена Миколаївна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті здійснено комплексний теоретичний аналіз проблеми формування культури безпеки у студентської молоді в процесі професійної підготовки. Обґрунтовано, що в сучасних умовах суспільних викликів та зростання ризиків у всіх сферах життєдіяльності, культура безпеки постає не лише як важлива складова особистісного розвитку, а як фундаментальна умова ефективного виконання майбутніми фахівцями професійних обовʼязків. На основі аналізу праць українських (Е. Абільтарова, Н. Кулалаєва, С. Ковжога та ін.) та зарубіжних дослідників (T. M. Bisbey, A. H. M. Ahsan, K. Vallinkoski та ін.) визначено культуру безпеки як багатовимірний соціокультурний феномен, що інтегрує знання, цінності, психологічні установки, професійні компетентності та поведінкові моделі, спрямовані на запобігання ризикам і збереження здоровʼя. Автором доведено, що ефективне формування культури безпеки потребує врахування соціально-педагогічних умов (організаційних, виховних, навчальних чинників) та гендерних особливостей студентів, які впливають на сприйняття ризику та моделі безпечної поведінки. Особливу увагу приділено гендерночутливому підходу, що дозволяє адаптувати освітнє середовище до потреб різних груп здобувачів освіти та підвищити ефективність формування навичок безпечної професійної діяльності. Визначено ключові педагогічні стратегії, що передбачають моделювання безпечного навчального середовища, інтеграцію теоретичних знань із практичним відпрацюванням дій у ризикових ситуаціях, розвиток критичного мислення та колективних цінностей безпеки. Наголошено на необхідності формування культури безпеки на індивідуальному, колективному та суспільному рівнях як основи для професійної компетентності та соціальної відповідальності майбутніх фахівців. Результати дослідження можуть бути використані для модернізації освітніх програм, розробки тренінгів та методичних рекомендацій, спрямованих на підвищення рівня безпечної поведінки студентської молоді.