Забезпечення доступу до децентралізованої криптовалюти в умовах відсутності волі власника - Логойда, Володимир (Академічні візії, 2026)
Анотація: Стаття присвячена проблемі забезпечення примусового доступу до криптогаманця, на якому зберігається децентралізована віртуальна конвертована валюта (т. з. класична криптовалюта), що функціонує по технічних протоколах типу протоколу біткоїна. Висвітлювана проблема полягає в необхідності отримання приватного ключа до криптогаманця для забезпечення доступу до операцій з криптовалютою в умовах, коли такий приватний ключ зацікавленій особі не надає (з різних причин) власник криптоактиву. Автор аналізує технічні та юридичні процедури забезпечення отримання приватного ключа до криптогаманця у примусовому порядку, зокрема розглядає кастодіальний метод, методи фізичного вилучення, судового зобов’язання та умовного стягнення. Крім того, автор розглядає процесуальні прийоми здійснення судового тиску на боржника та захисту від них при застосуванні або спростуванні презумпції контролю відповідача над власними криптоактивами в умовах, коли відповідач заявляє про об’єктивну неможливість надання позивачу приватного ключа або seed-фрази внаслідок різних причин (втрата, знищення або пошкодження носіїв інформації, забуття паролю тощо). В результаті автор робить висновок про те, що існуючий наразі рівень розвитку техніки і технологій (до масового впровадження обладнання для квантових обчислень) поки що перешкоджає отриманню примусового доступу до криптогаманця, якщо він не знаходиться у кастодіана або якщо власник криптогаманця відсутній і приватний ключ / seed-фраза не збережені. Водночас, зберігання криптовалюти на гаманцях офіційних біржових онлайн-платформ або наявність власника криптовалюти дозволяють з тією чи іншою мірою ефективності отримати примусовий доступ до криптогаманця за допомогою наявних юридичних процедур. Також автором зроблено висновок про важливу роль змагальності сторін і застосування концепції вірогідності доказів при доведенні або спростуванні в суді презумпції реального контролю боржника над криптоактивом.