Реінжиніринг оплати в приватних клініках України: вплив криптовалютних платежів на економіку закладу та поведінку пацієнтів - Герасименко, Дмитро Олегович (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті досліджується економіко‑поведінковий аспект реінжинірингу оплати в приватних клініках України на основі впровадження криптовалютних платежів. На підставі аналізу регуляторної бази, офіційної статистики та прикладів впровадження цифрових платіжних ініціатив у приватному секторі охорони здоров’я показано, що використання криптовалютних інструментів може змінити структуру витрат закладів, зменшити операційні витрати на транзакції та вплинути на поведінку пацієнтів у напрямі більшої готовності використовувати електронні форми оплати. Вказується на ризики, пов’язані з волатильністю курсів, регуляторною невизначеністю та особливостями адаптації медичних працівників та управлінців до нових платіжних сценаріїв. Висновки статті пропонують рекомендації щодо обмеженого, але цілеспрямованого впровадження криптовалютних платіжних механізмів у системі приватних медичних послуг як частини реінжинірингу процесів оплати.