НАПРЯМИ НАУКОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА - Ільчишин, М. З. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті систематизовано авторський методичний інструментарій оцінки стану та динаміки інноваційного підприємництва, що включає чотири взаємопов’язані методичні підходи: інтегральний індекс інноваційної ефективності (ІІІЄ) з чотирма субіндексами (ресурсного потенціалу, результативності, технологічної готовності та інтеграційного потенціалу) та 16 показниками із застосуванням ентропійного методу визначення вагових коефіцієнтів; методику Gap-аналізу за 12 вимірами European Innovation Scoreboard для кількісної оцінки відставання від ЄС та пріоритезації напрямів за формулою Priority = GAP × w; модель β-конвергенції для сценарного прогнозування скорочення інноваційного розриву; аналіз структурних зрушень у фінансуванні інновацій на основі індексу Герфіндаля-Хіршмана та ентропії Шеннона. Апробація інструментарію на даних України за 2018–2024 роки підтвердила його здатність відображати реальну динаміку інноваційних процесів, зокрема кризове падіння ІІІЄ у 2022–2023 роках та рекордне відновлення до 0,955 у 2024 році при коефіцієнті ефективності інноваційних витрат 9,18. Обґрунтовано наукові засади формування інноваційної політики на принципах evidence-based policy making із визначенням типів досліджень для п’яти етапів політичного циклу: діагностичних, прогностичних, експертних, моніторингових та impact evaluation. Визначено пріоритетні напрями подальших досліджень за теоретико-методологічною, прикладною галузевою та міждисциплінарною групами. Розроблено рекомендації щодо інституціоналізації наукового забезпечення: створення Центру досліджень інновацій (40–50 осіб, бюджет 3–5 млн USD/рік) при Національній раді з інновацій, інтеграція в європейські дослідницькі мережі (JRC, OECD, Fraunhofer ISI), розвиток магістерських та PhD програм з інноваційної політики у провідних університетах України.