Метод «круглого столу» як інструмент інтеграції мовних і фахових знань майбутніх фінансистів - Добровольська, Оксана Ярославівна; Підлипна, Радміла Петрівна; Рибакова, Леся Петрівна (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті досліджено метод «круглого столу» як сучасний інструмент інтеграції мовних і фахових знань майбутніх фінансистів у процесі викладання англійської мови за професійним спрямуванням. У вступі обґрунтовано актуальність проблеми, зумовленої глобалізаційними процесами, цифровізацією та потребою у формуванні міждисциплінарних компетентностей. Підкреслено, що англійська мова у сфері фінансів виконує роль не лише засобу комунікації, а й інструменту доступу до міжнародних практик та стандартів. У теоретичному розділі проаналізовано концепцію міждисциплінарності, яка передбачає органічне поєднання мовних завдань із фінансовим змістом. Розглянуто розвиток комунікативної компетентності як багатовимірного явища, що включає лінгвістичний, соціокультурний та прагматичний компоненти. Показано, що метод «круглого столу» відповідає принципам конструктивізму та діалогічної освіти, сприяє розвитку критичного мислення, емпатії та здатності до співпраці. У практичному розділі наведено приклади організації навчального процесу за допомогою «круглого столу»: визначення тем дискусій, розподіл ролей учасників, етапи проведення та рефлексія. Запропоновано 20 практичних завдань, що моделюють реальні ситуації професійної діяльності фінансистів (обговорення податкових реформ, інвестиційних стратегій, кризового менеджменту, корпоративного управління тощо). Показано, що такі завдання забезпечують інтеграцію мовних і фахових знань, формують навички аргументації та переговорів, розвивають soft skills. У обговоренні результатів підкреслено, що застосування методу «круглого столу» змінює характер мовної активності студентів: вони переходять від репродуктивного відтворення матеріалу до продуктивного мовлення та використання професійної термінології у реальних дискусіях. Виявлено зростання мотивації, інтеграції знань та розвиток навичок командної роботи. Водночас зазначено проблемні аспекти — різний рівень мовної підготовки та обмежений час занять, що потребує додаткових методичних рішень. У висновках зроблено узагальнення, що метод «круглого столу» має значний потенціал для модернізації навчального процесу у вищій школі. Він забезпечує інтерактивність, практичну значущість та міждисциплінарність, формує готовність студентів до професійної діяльності у глобалізованому фінансовому середовищі. Окреслено перспективи подальших досліджень: розробка дидактичних матеріалів, використання цифрових технологій для організації дискусій та поширення методу на інші професійні напрями.