Smart-технології в професійній діяльності майбутнього медика: цифрова грамотність, цифрова компетентність - Грищук, Марія Іванівна; Висоцький, Антон Анатолійович; Дмитрієнко, Оксана Олексіївна (Академічні візії, 2023)
Сучасний розвиток цифрових технологій має відчутний вплив на формування трансформаційних процесів у галузі вищої медичної освіти. Визначено важливість цифрової грамотності й цифрової компетентності для формування smart-технологій у професійній діяльності майбутніх спеціалістів медичної галузі. У результатах дослідження зазначено основні визначення smart-технологій, як-от: віртуальні імітатори, мобільні застосунки, симулятори хірургічних утручань. Ці технології дають змогу відстежувати стан пацієнтів за допомогою датчиків й інших пристроїв, що покращує якість медичного обслуговування. Також у роботі обґрунтовано проблеми зі здобуття необхідних цифрових компетентностей і цифрової грамотності. У висновках указано, що smart-технології важливі для навиків організації сучасної медичної роботи, організації персоналізованого навчання, упровадження особистісно-орієнтованих моделей навчання.