Оцінка ефективності інтегрованих програм фізичної активності для профілактики серцево-судинних захворювань у міському середовищі - Савченко, Володимир Валерійович; Атаманюк, Світлана Іванівна; Шавель, Христина Євгенівна (Академічні візії, 2026)
Актуальність. Міський спосіб життя, що характеризується низькою рухливістю, обмеженим рівнем фізичних навантажень і високим рівнем хронічного стресу, призводить до накопичення модифікованих факторів серцево-судинного ризику та потребує ефективних немедикаментозних профілактичних рішень, які базуються на структурованій фізичній активності. Мета дослідження полягає в оцінці ефективності 12-місячної інтегрованої програми фізичної активності, що поєднує аеробні та силові вправи, щодо зниження головних показників серцево-судинного ризику серед дорослих віком 45–65 років, які проживають у міському середовищі. Методи. Дослідження охопило 320 учасників, яких було розподілено на групи комбінованих, аеробних, силових вправ і контрольну групу, із щоквартальним оцінюванням артеріального тиску, індексу маси тіла, рівня глюкози, холестерину та VO2 max із використанням стандартизованих протоколів вимірювання та статистичного аналізу (ANOVA, парний t-тест, кореляція за Пірсоном; p < 0,05). Результати. Проаналізовані дані показали порівнянність груп на початковому етапі дослідження та дали змогу об’єктивно оцінити результати застосування програм. Встановлено, що комбінована програма забезпечила найбільше зниження систолічного артеріального тиску (-12,4 мм рт. ст.; 95 % ДІ: 10,8–14,0; p < 0,001), індексу маси тіла (-2,8 кг/м²; p < 0,001) та рівня глюкози (-0,8 ммоль/л; p < 0,001) у порівнянні з аеробним, резистентним і контрольним режимами. Аналіз часової динаміки показав, що найбільш виражені покращення відбулися протягом перших трьох місяців із подальшою стабілізацією та консолідацією упродовж 12 місяців. Кореляційний аналіз підтвердив сильний зв’язок між тривалістю участі в програмі та зниженням показників ризику (r = 0,78 - 0,91; p < 0,001). Виявлені вікові закономірності свідчили про дещо швидшу ранню реакцію в учасників віком 45–54 роки у різних вікових групах. Розподіл ефективності за віковими групами підтвердив узгодженість фізіологічних переваг у межах усієї вибірки. Висновки. Інтегровані програми, що поєднують аеробні та силові компоненти, забезпечують клінічно значуще та статистично достовірне зниження факторів ризику серцево-судинних захворювань і є практичною профілактичною моделлю, адаптованою до міських умов життя.