Окремі елементи криміналістичної характеристики кримінальних правопорушень пов’язаних з незаконним використанням гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги з метою отримання прибутку - Желтухін, Олексій Володимирович (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті проведено комплексний аналіз особистісних характеристик осіб, які вчиняють кримінальні правопорушення, пов’язані з незаконним використанням гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги з метою отримання прибутку. Обґрунтовано, що одним із ключових елементів криміналістичної характеристики, є особа правопорушника, яка вчиняє кримінальні правопорушення, пов’язані з незаконним використанням гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги з метою отримання прибутку, за такими основними ознаками (критеріями): соціально-демографічними, кримінально-правовими та морально-психологічними властивостями. Також, встановлено, що переважна більшість кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним використанням гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги з метою отримання прибутку, вчиняється чоловіками – 67%, тоді як жінки становлять 33% від загальної кількості правопорушників. Зазначається, що 73% кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним використанням гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги з метою отримання прибутку, вчиняються службовими особами, передусім працівниками органів державної влади, місцевого самоврядування, а також державних і комунальних підприємств. Вивчення матеріалів практики свідчить, що здебільшого кримінальні правопорушення, пов’язані з незаконним використанням гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги з метою отримання прибутку, вчиняються особами віком від 37 до 46 років, що становить 53% від загальної кількості правопорушників. У 96% випадків ці особи мають вищу освіту. Аналіз наукової літератури та вивчення матеріалів практики показує, що особи, які вчиняють корисливі кримінальні правопорушення пов’язані з незаконним використанням гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги з метою отримання прибутку, мають низький рівень моральних властивостей і психологічних якостей. Їхні риси характеризуються корисливою спрямованістю, зневагою до правових норм, егоїзмом та готовністю порушувати етичні стандарти заради власного збагачення.