Погашення та зняття судимості щодо осіб, засуджених за сукупністю кримінальних правопорушень та сукупністю вироків - Паризький, Ігор Володимирович; Шнипко, Олена Сергіївна (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті розглядаються проблеми правового регулювання погашення та зняття судимості щодо осіб, засуджених за сукупністю кримінальних правопорушень і сукупністю вироків. Проаналізовано наукові підходи до визначення поняття судимості як правового стану особи, що тягне кримінально-правові та загально-соціальні наслідки. Висвітлено чинні положення Кримінального кодексу України щодо строків і порядку погашення судимості залежно від виду покарання та тяжкості кримінального правопорушення. Зосереджено увагу на прогалинах законодавства, зокрема на відсутність чітких правил обчислення строків погашення судимості у випадках сукупності кримінальних правопорушень та вироків. Обґрунтовано підхід, за яким при сукупності кримінальних правопорушень виникає одна судимість, а при сукупності вироків – дві. Розглянуто різні наукові позиції щодо визначення початку та порядку обчислення строків погашення судимості. Автори пропонує визначати строки погашення судимості, виходячи з найбільш тяжкого кримінального правопорушення у сукупності, що дозволить усунути суперечності у правозастосуванні та підвищити ефективність кримінального законодавства. Також зазначено, що особа вважається судимою до закінчення строків погашення судимості за найтяжче правопорушення, навіть якщо інші судимості вже погашені.