Компетентнісно-трансформаційна модель юридичної освіти: порівняльно-правовий аналіз зарубіжного досвіду - Радейко, Роман (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті здійснено системний порівняльно-правовий і історико-правовий аналіз тенденцій реформування юридичної освіти в зарубіжних країнах. Констатовано, що юридична освіта є функціональним елементом правової системи суспільства, що відтворює її в кадровому вимірі. Виявлено три рушійні сили реформ: кризу доступу до правосуддя, глобалізацію правового простору та цифрову трансформацію юридичної практики. Встановлено, що концептуальним знаменником переважної більшості реформ є перехід до компетентнісно-трансформаційної моделі підготовки правників, що охоплює когнітивний, практичний та ідентитарний виміри. Доведено, що клінічна юридична освіта набула значення міжнародного стандарту практичного виміру реформ. Сформульовано висновок про те, що штучний інтелект зумовлює формування нової категорії правничих компетентностей — технологічної грамотності. Обґрунтовано рекомендації для модернізації юридичної освіти в Україні в контексті євроінтеграції з урахуванням чинного законодавства.