Дуальна освіта як стратегічний інструмент подолання кадрового дефіциту морської галузі України - Лабунець, Ірина Юріївна; Бондаренко, Олена Володимирівна (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті комплексно досліджено проблему кадрового забезпечення бізнес-середовища морського транспорту, як критичного чинника розвитку інноваційно-інвестиційного потенціалу Причорноморського регіону в умовах повоєнного відновлення України. Обґрунтовано, що військова агресія та масштабна міграція призвели до глибокого дефіциту трудових ресурсів, що загрожує економічній безпеці держави. В межах дослідження проведено ретельний аналіз результатів вступних кампаній 2024–2025 рр. (за всіма спеціальностями) та спеціальностями, які готують фахівців для морської та суднобудівної галузі. Виявлено суттєву диспропорцію між вибором абітурієнтів і стратегічними потребами економіки. У межах дослідження авторами було розроблено та систематизовано поточну структуру підготовки фахівців морського транспорту та суднобудування у профільних закладах фахової передвищої та вищої освіти України. Отримані результати підтверджують, що найбільш ефективним організаційно-економічним механізмом стабілізації людського капіталу є впровадження дуальної форми здобуття освіти. Авторами ідентифіковано парадоксальну ситуацію: попри безпрецедентну концентрацію морських ЗВО в Одеській області (зокрема через релокацію закладів із Маріуполя та Херсона), у морському секторі наразі відсутні діючі програми дуального навчання. У роботі сформульовано конкретний алгоритм адаптації закладів вищої освіти до вимог дуальної форми навчання, що включає модернізацію внутрішніх положень, оновлення освітньо-професійних програм та перерозподіл навчального часу (від 25% до 60%) на користь практичної підготовки безпосередньо на базі морських підприємств та портів. Особливу увагу приділено міжнародному досвіду. Доведено, що синергія освіти та бізнесу є необхідною умовою для технологічного оновлення морського сектору та зміцнення економічної безпеки держави.