Дефініція системи економічної безпеки аграрних підприємств - Морозов, М. Я. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено теоретичні підходи до тлумачення сутності поняття «система економічної безпеки аграрного підприємства». Опрацьовано позиціонування ролі економічної безпеки в забезпеченні ефективної діяльності аграрних підприємств. Систему економічної безпеки аграрного підприємства запропоновано позиціонувати в розрізі таких базових концептуальних підходів, як: засіб ефективного використання наявного природно-ресурсного потенціалу, що дозволяє масштабувати виробничо-господарські процеси аграрного підприємства, зміцнювати його конкурентні позиції на ринку та забезпечувати підтримку процесів розширеного відтворення; інструментарій ефективної протидії дестабілізуючому впливу ризиків і загроз на процеси функціонування аграрного підприємства, що забезпечує формування ресурсного базису для захисту його економічних інтересів в процесі ведення конкурентної боротьби на ринку; організаційно-управлінська надбудова підвищення рівня керованості процесів забезпечення економічної безпеки аграрного підприємства в розрізі її функціональних складових на засадах раціонального поєднання засобів управлінського впливу, рівня господарювання та способів організації виробничо-господарських процесів в аграрній сфері. Система економічної безпеки аграрного підприємства визначена, як сукупність внутрішніх підсистем, елементів, складових, блоків і надбудов, цілісна взаємодія яких спрямована на зміцнення цієї безпеки на засадах ефективного використання ресурсного потенціалу, формування превентивних механізмів протидії наростаючим викликам і загрозам, а також захисту економічних інтересів підприємства в процесі господарювання. Основними ознаками системи економічної безпеки аграрних підприємств визначено такі: структурованість, збалансованість, надійність, послідовність, превентивність, раціональність, стійкість і комплексність. Ідентифіковано структурні компоненти системи економічної безпеки аграрного підприємства, а саме: інституційно-правовий базис, природно-ресурсний потенціал, управлінсько-організаційний механізм, структурно-операційний блок та інформаційно-аналітичний апарат.