Міжнародний бізнес: розподіл прибутків, інновації та діджиталізація - Гончар, Михайло; Гончар, Світлана (Академічні візії, 2025)
Анотація. Метою дослідження є теоретичне узагальнення особливостей розвитку міжнародного бізнесу крізь призму розподілу прибутків, інноваційних процесів і діджиталізації, а також визначення їх впливу на формування сучасних конкурентних переваг компаній на світових ринках. Об’єктом дослідження є процеси функціонування міжнародного бізнесу в умовах трансформації глобального економічного середовища під впливом інновацій, цифрових технологій і змін у підходах до розподілу прибутків. У роботі розкрито сутність міжнародного бізнесу як складної системи економічної взаємодії, у межах якої формування, перерозподіл і локалізація прибутків дедалі тісніше поєднуються з інноваційною активністю компаній та впровадженням рішень на базі застосованих цифрових технологій. Обґрунтовано, що в сучасній глобальній економіці прибуток формується не лише в результаті виробництва і збуту товарів, а й завдяки створенню нематеріальних активів, розвитку цифрових платформ, використанню даних, розширенню сервісних моделей і транснаціональному управлінню бізнес-процесами. Визначено, що інновації являються ключовим джерелом довгострокових конкурентних переваг міжнародних компаній, оскільки вони надають можливість підвищувати продуктивність, адаптувати бізнес-моделі до нових ринкових умов і формувати нові напрями зростання. Доведено, що діджиталізація істотно змінює способи створення вартості, прискорює вихід компаній на зовнішні ринки, посилює роль цифрово наданих послуг і водночас ускладнює питання оподаткування, регуляторної присутності, юрисдикційного розмежування та контролю за справедливим розподілом прибутків. Узагальнено, що ефективність міжнародного бізнесу у 21 столітті визначається здатністю поєднати інноваційний розвиток, цифрову зрілість, прозоре управління фінансовими результатами та відповідність міжнародним правилам економічної діяльності.