Бізнес-процес як ключовий елемент сучасної цифрової економіки - Гончар, Світлана (Академічні візії, 2026)
Анотація. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування сутності бізнес-процесу, визначення його ролі у формуванні сучасної цифрової економіки та розкриття особливостей його трансформації під впливом рішень на базі застосованих цифрових технологій. Об’єктом дослідження є бізнес-процеси підприємства як цілісна система взаємопов’язаних дій, інформаційних потоків, управлінських рішень і організаційних зв’язків, що забезпечують створення економічної цінності в умовах цифровізації. В роботі досліджено бізнес-процес як ключову складову сучасної цифрової економіки, що визначає результативність функціонування підприємства, рівень його адаптивності, якість управління та здатність до формування стійких конкурентних переваг. Розкрито економічну сутність бізнес-процесу як впорядкованої системи взаємопов’язаних дій, спрямованих на створення цінності для споживача, забезпечення узгодженості між структурними підрозділами та досягнення стратегічних цілей підприємства. Обґрунтовано, що у сучасних умовах цифровізації бізнес-процеси постають центральною основою інтеграції інформаційних потоків, ресурсного забезпечення, аналітичного супроводження та управлінського контролю. Визначено, що рішення на базі застосованих цифрових технологій, автоматизація, інтегровані інформаційні системи та технології на базі штучного інтелекту не лише змінюють технічну сторону виконання операцій, а й впливають на саму траєкторію організації діяльності підприємства, посилюючи прозорість, швидкість, гнучкість і точність виконання управлінських функцій. Разом із цим доведено, що ефективність цифрової трансформації безпосередньо залежить від якості побудови бізнес-процесів, їх стандартизації, керованості, логічної послідовності та орієнтації на кінцевий результат. Особливу увагу приділено класифікації бізнес-процесів, їх структурі, принципам формування, оцінюванню результативності та напрямам вдосконалення у внутрішньому і зовнішньому середовищі підприємства. Узагальнено, що саме процесний підхід надає можливість забезпечити цілісність господарської діяльності, мінімізувати втрати, підвищити якість обслуговування, зміцнити конкурентоспроможність та створити підґрунтя для сталого розвитку підприємства у цифровій економіці.