Концептуальні засади та технічна реалізація системи планування тренувального процесу в циклічних видах спорту (спринт) - Мазін, Василь Миколайович; Коваленко, Джаміла Дмитрівна; Щербак, Олександр Васильович (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті розглянуто проблему вдосконалення планування тренувального процесу в циклічних видах спорту в умовах цифровізації та активного впровадження інформаційних технологій у сферу фізичної культури і спорту. Обґрунтовано актуальність переходу від традиційних форм організації тренувального процесу до цифрових систем, що забезпечують підвищення наочності, гнучкості та ефективності управління тренувальними навантаженнями. Метою дослідження є обґрунтування концептуальних засад та розроблення структурно-функціональної моделі цифрової системи планування тренувального процесу в циклічних видах спорту (на прикладі спринту), а також визначення принципів її технічної реалізації. Методологічну основу дослідження становлять методи аналізу наукових джерел, синтезу, моделювання, системного аналізу та проєктування інформаційних систем. У процесі роботи використано підходи до AI-assisted development для формалізації концепції та створення технічного опису системи. У результаті дослідження розроблено концепцію цифрової системи, що поєднує функції планування, контролю та аналітичного супроводу тренувального процесу. Запропоновано структурно-функціональну модель системи, яка передбачає візуалізацію макро-, мезо- та мікроциклів, модульне конструювання тренувальних програм, реалізацію аналізу «план–факт» та інтеграцію даних з носимих пристроїв. Визначено архітектуру системи, що включає desktop-додаток, web-dashboard і мобільний клієнт. Наукова новизна дослідження полягає у розробленні концепції цифрової системи планування тренувального процесу, яка інтегрує принципи спортивної періодизації з можливостями сучасних інформаційних технологій. Практичне значення полягає у можливості використання запропонованої концепції та технічного завдання як основи для створення програмного продукту та його подальшого впровадження у тренерську практику й освітній процес. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням програмного прототипу системи, її експериментальною апробацією та оцінкою ефективності у реальних умовах тренувального процесу.