Формування стратегії розвитку ринку оренди нерухомості в Україні в умовах трансформації економічного середовища - Котвицька, Наталія Миколаївна (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена дослідженню формування стратегії розвитку ринку оренди нерухомості в Україні в умовах трансформації економічного середовища, спричиненої воєнними та структурними змінами. Обґрунтовано необхідність адаптації ринкових механізмів до нових умов та визначення стратегічних орієнтирів розвитку. Проаналізовано ключові фактори трансформації ринку у 2022–2024 рр., зокрема внутрішнє переміщення населення, руйнування житлового фонду, зміни попиту і пропозиції, вплив інфляції та валютних коливань. Виявлено регіональні диспропорції та концентрацію попиту у великих містах. Проведено порівняльний і SWOT-аналіз стратегій розвитку ринку. Запропоновано модель стратегічного розвитку, що передбачає інституційні реформи, цифровізацію, розвиток соціального житла та інвестиційне відновлення. Результати можуть бути використані у державній політиці та практиці ринку.