Методична організація використання засобів психофізичної адаптації у закладах загальної середньої освіти - Тищенко, Валерія Олексіївна; Товстоп’ятко, Федір Федорович; Коваленко, Юлія Олексіївна; Бессарабова, Олена Вікторівна (Академічні візії, 2026)
Анотація. Сучасний етап розвитку системи фізичного виховання в закладах загальної середньої освіти характеризується зростанням вимог до всебічного розвитку особистості учнів, зокрема до рівня їх фізичної підготовленості, когнітивних функцій та психоемоційної стійкості. Водночас аналіз наукових джерел і практики організації освітнього процесу свідчить про переважання традиційного підходу, орієнтованого переважно на розвиток окремих фізичних якостей без достатнього врахування психофізичних аспектів діяльності. У статті обґрунтовано підхід до оновлення змісту фізичного виховання шляхом інтеграції рухової діяльності з когнітивними та емоційно-регуляторними компонентами. Актуальність роботи зумовлена необхідністю врахування психофізичних аспектів розвитку учнів в умовах зростання психоемоційного навантаження та зниження рівня рухової активності. Мета дослідження – науково обґрунтувати та розробити комплексну програму психофізичної адаптації учнів 1–9 класів із використанням сенсомоторних вправ, адаптивних ігор і когнітивних завдань і визначити її ефективність у процесі фізичного виховання. Об’єкт дослідження – процес фізичного виховання учнів закладів загальної середньої освіти. Предмет дослідження – зміст, структура та методична організація психофізичної адаптації учнів 1–9 класів із використанням інтегрованих засобів. У роботі представлено методичну організацію занять, що базується на поєднанні сенсомоторних вправ, адаптивних ігор і когнітивних завдань. Визначено склад та функціональне спрямування основних засобів, а також особливості їх застосування з урахуванням вікових характеристик учнів. Показано, що зміст занять характеризується поетапним ускладненням – від простих сенсомоторних дій у молодшому шкільному віці до інтегрованої когнітивно-моторної діяльності з елементами вибору та прийняття рішень у середніх класах. Запропонований підхід розширює можливості організації фізичного виховання за рахунок поєднання рухової активності, пізнавальних процесів і засобів саморегуляції.