Теоретико-методологічні засади дослідження системи джерел енергетичного права України - Новосад, Ірина Вікторівна (Академічні візії, 2026)
У статті висвітлено теоретико-методологічні засади дослідження системи джерел енергетичного права України. Встановлено, що її наукове пізнання доцільно здійснювати на трьох взаємопов’язаних рівнях: структурно-елементному, модельному та проблемному. Систематизовано наукові підходи до визначення складу системи джерел енергетичного права, класифіковано їх основні види та проаналізовано моделі побудови відповідної системи, представлені у вітчизняній доктрині. Виявлено ключові проблеми розвитку системи джерел енергетичного права України, зокрема неузгодженість побудови енергетичного законодавства, нерівномірність розвитку його складових, євроінтеграційні виклики та відсутність систематизації. Зроблено висновки щодо необхідності комплексного та концептуального підходу до подальшого розвитку системи джерел енергетичного права з метою підвищення ефективності правового регулювання енергетичних відносин.