Моделювання бізнес-процесів інноваційних підприємств: діджиталізація, управління IT, залучення іноземних інвестицій - Станасюк, Наталія Степанівна; Бала, Ольга Іванівна; Шиверський, Дмитро Анатолійович (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті досліджено теоретико-прикладні засади моделювання бізнес-процесів інноваційних підприємств в умовах цифрової трансформації економіки. Обґрунтовано, що сучасні інноваційні підприємства функціонують у середовищі високої динаміки змін, що зумовлює необхідність впровадження ефективних підходів до управління бізнес-процесами на основі діджиталізації та інтеграції інформаційних технологій. Визначено, що цифровізація бізнес-процесів забезпечує підвищення прозорості управління, оптимізацію витрат, прискорення прийняття управлінських рішень та підвищення конкурентоспроможності підприємств. Розглянуто особливості моделювання бізнес-процесів із використанням сучасних інструментів та методологій, зокрема BPMN, ERP- та CRM-систем, які дозволяють формалізувати, аналізувати та вдосконалювати діяльність підприємств. Акцентовано увагу на ролі IT-менеджменту як ключового елементу забезпечення ефективної цифрової трансформації, що включає управління інформаційними ресурсами, кібербезпекою, інфраструктурою та цифровими платформами. Досліджено вплив діджиталізації на інвестиційну привабливість інноваційних підприємств. Встановлено, що ефективне моделювання бізнес-процесів та впровадження цифрових технологій сприяє підвищенню довіри іноземних інвесторів, забезпечує прозорість фінансових потоків, знижує ризики та створює передумови для інтеграції підприємств у глобальні економічні процеси. Окреслено основні бар’єри залучення іноземних інвестицій, серед яких недостатній рівень цифрової зрілості підприємств, недосконалість інституційного середовища та ризики кіберзагроз. Запропоновано напрями вдосконалення моделювання бізнес-процесів інноваційних підприємств, що передбачають впровадження інтегрованих цифрових платформ, розвиток IT-компетенцій персоналу, використання технологій штучного інтелекту та аналітики великих даних. Визначено, що синергія діджиталізації, ефективного IT-менеджменту та активного залучення іноземних інвестицій є ключовою умовою сталого розвитку інноваційних підприємств у сучасній економіці.