Сучасні тенденції підготовки фахівців для роботи з ветеранами війни у сфері фізичної культури і спорту - Гончарова, Наталія Миколаївна; Носова, Наталія Леонідівна; Шевчук, Олена Миколаївна; Бондар, Олена Михайлівна (Академічні візії, 2026)
Анотація. Мета роботи – розгляд досвіду запровадження підготовки фахівців сфери фізичної культури і спорту, які будуть залучені до фізкультурно-спортивної реабілітації та занять адаптивним спортом ветеранів війни з інвалідністю або обмеженнями повсякденного функціонування. Методи дослідження: аналіз та узагальнення науково-методичної літератури, документальних матеріалів, матеріалів мережі Інтернет, систематизація. Результати. Систематизація сучасних тенденцій підготовки фахівців для роботи з ветеранами війни, дозволила нам констатувати системний розвиток підготовки фахівців у декількох напрямах, а саме підвищення кваліфікації фахівців та здобуття вищої освіти. Спостерігається тенденція поступового збільшення конкурсних пропозицій із підготовки фахівців, розширюється мережа закладів вищої освіти, що пропонують курси підвищення кваліфікації за останні роки. В той самий час уніфікація термінологічного апарату сфери фізичного виховання і спорту, на державному рівні, створила підґрунтя для внесення змін до назв та змісту освітніх програм підготовки фахівців для роботи з ветеранами війни. Серед конкурсних пропозицій у закладах вищої освіти з підготовки здобувачів першого та другого рівнів вищої освіти не завжди спостерігається поступовість у формуванні фахівця на різних рівнях вищої освіти. Висновки. Сучасні тенденції розвитку вищої освіти в Україні у напрямку підготовки фахівців для роботи з ветеранами війни у сфері фізичної культури і спорту є відповіддю на запит суспільства щодо проведення заходів з фізкультурно-спортивної реабілітації та адаптивного спорту для ветеранів війни. Різноманіття програм підготовки та форм їх реалізації дозволяють сформувати широкий спектр компетентностей у здобувачів вкрай необхідних для роботи з ветеранами війни. З’ясовані закономірності можуть бути основою для уніфікації освітніх компонентів за освітніми програмами підготовки фахівців для роботи з ветеранами війни.