Боргова спроможність та інституційні ризики місцевого самоврядування України - Куліш, Ганна Ігорівна; Гапонюк, Микола Анатолійович; Сущенко, Олександр Миколайович (Академічні візії, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз боргової спроможності та інституційних ризиків місцевого і регіонального самоврядування України в умовах дії воєнного стану. Дослідження базується на інституційному та бюджетно-фіскальному підходах і поєднує аналіз нормативно-правової бази, стратегічних документів та практик місцевого фінансового управління. Розкрито вплив реформи децентралізації реформи після 2014 року на доходну базу територіальних громад, міжбюджетні відносини, боргову політику та інвестиційний потенціал муніципалітетів. На прикладі міст Київ, Львів, Одеса та Кривий Ріг розглянуто особливості використання боргових інструментів у 2015-2024 роках. Обґрунтовано, що за умов збереження формальної платоспроможності громади стикаються з підвищеними фіскальними, валютними та інституційними ризиками, що потребує адаптації механізмів фінансового управління та посилення інституційної спроможності в період воєнного та післявоєнного відновлення.