Особливості застосування оздоровчо-рекреаційних занять у процесі адаптивного фізичного виховання студентів - Маляр, Неля Степанівна; Маляр, Едуард Імрейович (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті розглянуто актуальну проблему модернізації системи фізичного виховання у закладах вищої освіти України в контексті зростання кількості студентів, віднесених до спеціальних медичних груп. Мета дослідження полягає в теоретичному обґрунтуванні та експериментальній перевірці ефективності впровадження інноваційних оздоровчо-рекреаційних технологій у процес адаптивного фізичного виховання студентів спеціальних медичних груп для покращення їхнього соматичного стану та психоемоційного благополуччя. Робота спрямована на розробку цілісної методики, що інтегрує корекційні та розважальні компоненти в освітній простір вищої школи. Методи дослідження базуються на комплексному підході, що включає теоретичний аналіз науково-методичної літератури, педагогічне спостереження, антропометричні вимірювання, функціональні проби (індекс Руф’є, моніторинг ЧСС), а також методи математичної статистики для верифікації отриманих даних. Використання психологічного тестування (шкала Спілбергера-Ханіна) дозволило оцінити динаміку рівня тривожності та емоційної стабільності респондентів. У ході дослідження було розкрито методичні особливості проведення занять, що гармонійно поєднують класичні корекційні вправи з елементами сучасних фітнес-індустрій: скандинавською ходьбою, гідрорекреацією, йога-терапією та оздоровчою гімнастикою. Автором розроблено та впроваджено трикомпонентну структуру занять, яка включає: діагностичний моніторинг, що забезпечує оперативний контроль функціональних показників перед навантаженням; мотиваційний блок, спрямований на формування свідомого ставлення до здоров’я через гейміфікацію процесу; корекційно-розвивальний етап, диференційований відповідно до конкретних нозологій студентів. Експериментально доведено, що впровадження методики «Body & Mind» сприяє суттєвому зниженню рівня реактивної тривожності у студентів (на 25–30%), що є критично важливим в умовах сучасних стресогенних факторів. Встановлено, що суворе дотримання аеробного режиму (у межах 50–60% від максимальної частоти серцевих скорочень) забезпечує оптимальний оздоровчий ефект без ризику перевтоми. Крім того, зафіксовано позитивні зміни в інклюзивній взаємодії: студенти стали проявляти вищу соціальну активність та кращу адаптивність до колективної діяльності. Наукова новизна дослідження полягає у розширенні уявлень про механізми впливу рекреаційних технологій на адаптаційний потенціал студентів із обмеженнями життєдіяльності. Вперше було науково обґрунтовано поєднання засобів скандинавської ходьби та йога-терапії в рамках єдиної програми адаптивного фізичного виховання у ЗВО, що дозволило змістити акцент з суто лікувального на соціокультурний та реабілітаційний вектори. Практичне значення отриманих результатів полягає у розробці конкретних методичних рекомендацій для викладачів фізичного виховання, які можуть бути імплементовані в освітній процес закладів вищої освіти. Запропоновані підходи дозволяють індивідуалізувати процес фізичного виховання, забезпечуючи не лише фізичну реабілітацію, а й ефективну соціальну інклюзію молоді з особливими освітніми потребами.