Формування культури здорового способу життя у студентської молоді: інтеграція в освітній процес - Слободянюк, Олег Вячеславович; Кононенко, Неллі Миколаївна; Білоус, Наталія Сергіївна (Академічні візії, 2026)
Здобувачі освіти на сьогодні ведуть малорухливий спосіб життя та страждають від гіподинамії, зазнають психологічно-емоційних перевантажень та впливу численних стресорів, що актуалізує необхідність формування стійкої культури здорового способу життя у ході освітнього процесу. Метою дослідження є розроблення авторської моделі формування здоров’язбережувального середовища у вищій освіті на основі концептуальних наративів успішної європейської практики. Запропонована авторська модель формування культури здорового способу життя студента вищого навчального закладу є проєктом педагогічної системи, що базується на принципах гуманності, всебічного гармонійного розвитку, науковості, суб’єктності, індивідуальності, наступності та технологічності. Виокремлено сукупність необхідних педагогічних умов, що включають внутрішню інтеграцію педагогічних дисциплін, індивідуалізацію освітнього процесу, систематичний контроль та об’єктивний зворотний зв’язок.