Психолого-педагогічні аспекти розвитку лідерських якостей майбутніх фахівців засобами командних видів спорту - Кравченко, Тетяна Петрівна; Юзковець, Ірина Олександрівна; Гуральчук, Валентина Вікторівна; Свириденко, Владислав Васильович (Академічні візії, 2026)
У сучасних умовах глобалізованого ринку праці та стрімкого технологічного розвитку майбутній фахівець повинен володіти не лише глибокими професійними знаннями (hard skills), а й високим рівнем розвиненості м’яких навичок (soft skills), серед яких лідерство посідає ключове місце. В умовах високої конкуренції та командно-орієнтованих робочих процесів здатність брати на себе відповідальність, вести за собою колектив та приймати рішення в умовах невизначеності стає базовою вимогою до випускників закладів вищої освіти. Командні види спорту виступають унікальним та потужним психолого-педагогічним інструментом формування цих якостей, оскільки такі ігри створюють динамічне середовище, де соціальна взаємодія, емоційний інтелект та стратегічне мислення проявляються у найбільш концентрованому вигляді. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю пошуку дієвих методик трансформації спортивного досвіду в професійну компетентність, що дозволить майбутнім спеціалістам ефективно адаптуватися до вимог сучасного соціуму та демонструвати високу продуктивність у професійній діяльності.