Залученість населення м. Дніпра до оздоровчо-рекреаційної рухової активності під час воєного стану - Микитчик, Ольга Сергіївна; Кошелева, Олена Олександрівна; Сидорчук, Тетяна Валеріївна; Демідова, Оксана Миколаївна (Академічні візії, 2025)
У статті розглядаються питання залученості населення м. Дніпра різними видами оздоровчо-рекреаційної рухової активності в умовах воєнного стану. За останні роки перед суспільством з’явились нові виклики, що значно вплинули на рухову активність не тільки дітей та молоді, а й осіб зрілого віку. Повномасштабне ж вторгнення Російської Федерації у лютому 2022 року та запровадження воєнного стану в Україні стало величезним викликом для кожного мешканця нашої держави. В умовах воєнного стану здебільшого увага науковців була прикута до вивчення питань залученості дітей та підлітків, жінок, внутрішньо переміщених осіб, а також студентської молоді до занять різними видами рухової активності. Проте у доступних нам наукових дослідження виявлено обмаль напрацювань, які б торкалось особливостей залучення та мотивації населення різного віку до занять різним видами оздоровчо-рекреаційної рухової активності під час воєнного стану на прикладі певного регіону. Метою нашого дослідження було проаналізувати залученість населення м. Дніпра до занять різними видами оздоровчо-рекреаційної рухової активності в умовах воєнного стану. Для досягнення вказаної мети використано комплекс взаємопов’язаних методів, а саме: аналіз, синтез та узагальнення наукової інформації з проблеми дослідження, анкетування та методи математичної статистики. З’ясовано, що до початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України систематично оздоровчо-рекреаційною руховою активністю займалось 76% опитаних респондентів; після запровадження воєнного стану – 56,52%. Встановлено причини, які сприяли припиненню систематичних занять після початку повномасштабного вторгнення. Виявлено мотиви до регулярних занять різними видами оздоровчо-рекреаційної рухової активності під час воєнного стану у осіб у віці до 22 років та понад 22 роки.