Розвиток концепції «Навички 21 століття» та програми «Освіта 4.0» у контексті потреби сільських регіонів у фахових ресурсах - Коваль , Марія Юріївна (Академічні візії, 2025)
У представленій на обговорення розвідці здійснено семантичний аналіз словосполучень «Навички 21 століття» та «Освіта 4.0» як сучасних концептів розбудови національної системи освіти. Наведено категоріально-змістовне тлумачення означених фразеологізмів та окреслено зіставно-логічну матрицю їх структурно-подібних та/або системно-відмінних вузлових характеристик. Позначено формат кореляційного зв’язку між лексемами «навички» та «освіта» за контекстом потреби сільських регіонів, в т.ч. й громад сільської місцевості, у професійних спеціалістах, навчанням яких у сьогоднішніх реаліях переймається системна зв’язка закладів середньої освіти, професійної освіти та вищої освіти. Розкрито природу синергетичного ефекту, що набуває прояву за умовами узгодженої та цілеспрямованої взаємодії, з одного боку, загальнокультурного контенту в наборі навчальних дисциплін, а з іншого боку, професійного аспекту в таких галузях знань, які стануть для здобувачів освіти підґрунтям у процесі набуття навичок та умінь для ефективного виконання майбутньої суспільно-значущої діяльності.