Інноваційні підходи до викладання гри на фортепіано у закладах вищої освіти - Середюк, Ірина Мирославівна; Таран, Ірина Михайлівна; Чорнокожа, Любомир Петрович (Академічні візії, 2026)
Анотація. Нинішній етап розвитку вищої освіти зумовлює нові вимоги до результатів, якості та використання інноваційних методів навчання у музичній галузі на тлі активного розвитку інформаційно-комунікаційних технологій. Перед викладачами гри на фортепіано виникає першочергове завдання надати освітньому процесу максимальної змістовності, персоналізації, інтерактивності, що потребує розроблення та впровадження нових педагогічних ідей, альтернативних форм та технологій навчання грі на фортепіано. Метою дослідження є обґрунтування інноваційної концепції викладання гри на фортепіано у закладах вищої освіти. Методологія дослідження складена теоретичними методами аналізу, синтезу, порівняння, узагальнення, систематизації. На основі практичного аналізу досліджуваного питання була висунута гіпотеза, що використання засобів інформаційно-комунікаційних технологій сприяє реалізації комплексного, компетентного, інтегрованого, проектного та індивідуального підходів при викладанні гри на фортепіано, що повинно враховуватися при вдосконаленні методики навчання у закладах вищої освіти. Підхід спрямований на поєднання можливостей сучасних цифрових технологій (наприклад, спеціальних додатків, MIDI-клавіатури тощо), елементів гейміфікації (передбачає різноманітні ігрові методики, зокрема, SoftWayToMozart) та особистісно орієнтованих педагогічних методик формування креативності, мотивації, емоційної залученості здобувача освіти. Наукова новизна дослідження полягає у розробленні практичних пропозицій успішного впровадження інноваційних педагогічних інструментів на основі інтегрованого підходу, що створює стимулююче середовище активного навчання гри на фортепіано. Запропонована концепція викладання може використовуватись у практичній освітній діяльності для вдосконалення методологічної основи формування компетентності здобувачів вищої музичної освіти.