Комплексний вплив засобів стрілецького хортингу на юнаків і дівчат різних вікових груп у позашкільній фізкультурно-спортивній роботі - Шило, Олексій Миколайович; Тищенко, Валерія Олексіївна (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті висвітлено результати педагогічного експерименту, спрямованого на оцінювання комплексного впливу засобів стрілецького хортингу на фізичну підготовленість, психофізіологічний стан і мотиваційно-емоційне ставлення до занять у вихованців позашкільної освіти різних вікових груп. Метою статті є узагальнення та наукова інтерпретація результатів упровадження авторської методики використання засобів стрілецького хортингу в умовах позашкільної фізкультурно-спортивної роботи. Дослідження проведено в природних умовах освітнього процесу на базі закладу позашкільної освіти та профільної громадської організації. У педагогічному експерименті взяли участь 77 вихованців віком 9–17 років, яких було розподілено на три вікові групи: 9–11 років, 12–14 років і 15–17 років. Дизайн дослідження визначено як квазіексперимент типу single-group pretest–posttest repeated measures design. Комплекс методів охоплював тестування фізичної підготовленості, методику таблиць Шульте, пробу Руф’є, визначення часу відновлення частоти серцевих скорочень, методику САН, анкетування на основі підходу SEL та методи математичної статистики. Установлено позитивну динаміку швидкісних, координаційних, швидкісно-силових і силових показників, а також покращення показників уваги, функціонального стану серцево-судинної системи, самопочуття, активності й настрою. Анкетування засвідчило зростання інтересу до занять, задоволеності участю в них, упевненості у власних можливостях і бажання продовжувати фізкультурно-спортивну діяльність. Доведено, що засоби стрілецького хортингу можуть розглядатися як ефективний інструмент комплексного педагогічного впливу в позашкільній фізкультурно-спортивній роботі.