Принципи трудового права у світлі аксіологічного підходу: теоретико-прикладний аналіз - Зеленський, Віталій Миколайович (Академічні візії, 2026)
Стаття присвячена комплексному дослідженню принципів трудового права через призму аксіологічного підходу. Обґрунтовується необхідність ціннісного аналізу фундаментальних засад трудового права в контексті сучасних трансформацій сфери праці, цифровізації економіки та гармонізації національного законодавства з міжнародними стандартами. Розкривається зміст аксіологічного підходу як методологічного інструменту правознавства, що дозволяє розглядати правові явища як втілення певних цінностей, значущих для людини та суспільства. Проаналізовано співвідношення принципів трудового права та принципів правового регулювання трудових відносин з огляду їх ціннісної природи та ієрархічної структури. Визначено теоретичне і практичне значення аксіологічного підходу для правотворчості та правозастосування.