Оцінка ефективності методу обговорення за круглим столом у покращенні навичок клінічного мислення у вищій медичній освіті - Бакалець, О. В.; Бегош, Н. Б.; Дзига, С. В.; Заєць, Т. А. (Академічні візії, 2025)
Система медичної освіти України проходить активну трансформацію від традиційних лекційних моделей до активних, інтерактивних та симуляційних форматів навчання. Сучасні міжнародні освітні стандарти, включаючи рекомендації Всесвітньої федерації з медичної освіти (WFME), підкреслюють необхідність впровадження діалогових стратегій навчання. Метою даної статті є аналіз використання методу «круглий стіл» для формування клінічного мислення здобувачів вищої освіти на кафедрі функціональної і лабораторної діагностики Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського. Для реалізації поставленої мети використано аналітичний метод даних літератури та порівняльна методика співставлення цих даних з власним клінічним та викладацьким досвідом. Згідно з результатами проаналізованих досліджень, групові дискусії, і «круглий стіл» в тому числі, відіграють важливу роль у розвитку професійної компетентності студентів-медиків, особливо, зважаючи на прогалини у навчанні через повномасштабну війну й пандемію Covid 19. Він передбачає структуроване групове обговорення клінічного кейсу, рівні можливості висловлювання, аргументованість позицій тощо. Формат сприяє розвитку клінічного мислення, критичного аналізу, професійної комунікації, міждисциплінарної взаємодії та прийняття колегіальних рішень, тобто навичок, необхідних для сучасної клінічної практики. «Круглий стіл» – це не просто формат дискусії, а систематичний інструмент поступового формування компетенцій у наступній послідовності: дискусія → аналіз → прийняття рішень → рефлексія → клінічна зрілість. Попри виклики (нерівномірну активність учасників, потребу високої педагогічної компетентності викладача та дефіцит часу) доказові джерела й практичний досвід підтверджують ефективність методу. А поєднання «круглого столу» з кейс-методом, симуляційними технологіями та цифровими платформами є перспективним напрямом розвитку медичної освіти та підготовки конкурентоспроможних лікарів. Отже, метод «круглий стіл» дозволяє створити навчальне середовище, максимально наближене до майбутньої медичної практики, де необхідно аналізувати інформацію, співпрацювати з колегами та брати на себе відповідальність за рішення.