Категорія «професійний ризик» у поліцейській діяльності: співвідношення тактичного алгоритму та гарантій особистої безпеки - Сахно, Артем Петрович; Корольов, Андрій Валентинович; Чернолуцький, Дмитро Володимирович; Ковбасюк, Анатолій Васильович; Молошенко, Жанна Арутюнівна (Академічні візії, 2026)
У статті обґрунтовано доцільність концептуалізації категорії «професійний ризик» у поліцейській діяльності як юридично й організаційно керованого комплексу чинників, що підвищує ймовірність заподіяння шкоди життю та/або здоров’ю поліцейського під час виконання службових повноважень. Актуальність дослідження зумовлена ускладненням безпекового середовища, зростанням рівня насильницьких правопорушень, поширенням незаконного обігу зброї, а також необхідністю прийняття поліцейськими оперативних тактичних рішень в умовах дефіциту часу та інформаційної невизначеності. Доведено, що сутність професійного ризику зумовлюється не лише небезпечністю службових ситуацій, а передусім якістю тактичної стандартизації (алгоритмізації) дій поліцейського, умовами виконання службових завдань та ефективністю процедурних гарантій особистої безпеки, зокрема рівнем професійної підготовки, наявністю чітких службових стандартів, належним матеріально-технічним оснащенням та організаційним контролем. Встановлено, що співвідношення тактичного алгоритму дій поліцейського та гарантій його особистої безпеки формує цілісний адміністративно-правовий механізм забезпечення безпеки правоохоронної діяльності. Законодавчі норми визначають межі та інструменти поліцейського втручання, відомчі нормативно-правові акти трансформують їх у стандартизовані процедури реагування, тоді як наукові підходи обґрунтовують необхідність формування практичних навичок реалізації таких алгоритмів у стресогенних та динамічних умовах службової діяльності. Запропоновано розглядати управління професійними ризиками у поліцейській діяльності як безперервний управлінський цикл «підготовка – застосування – інцидент-аналіз – корекція стандартів», який забезпечує адаптивність тактичних алгоритмів реагування, підвищує рівень прогнозованості службових дій та сприяє зміцненню системи гарантій особистої безпеки поліцейського. Обґрунтовано, що інтеграція правових, організаційних і тактичних елементів управління ризиками є необхідною умовою підвищення ефективності поліцейської діяльності та забезпечення належного балансу між вимогами публічної безпеки, правами людини та безпекою самого працівника поліції.