Холакратія як інноваційна модель організаційної структури підприємств креативної індустрії - Ліпич, Любов (Академічні візії, 2026)
Вибір організаційної структури компанії є стратегічно важливим управлінським рішенням, від якого залежить ефективність функціонування підприємства креативної індустрії, його здатність адаптуватися до змін зовнішнього середовища та забезпечувати інноваційний розвиток. Метою статті є порівняння холакратії з іншими типами сучасних організаційних структур, а також ідентифікація ключових відмінностей між ними. Методологічну основу дослідження становлять системний огляд наукової літератури та метод «снігової кулі». Поєднання цих підходів дало змогу узагальнити наявні теоретичні та емпіричні напрацювання, а також сформувати комплексне бачення переваг і ризиків упровадження холакратії в сучасних організаціях. Установлено, що бірюзові організації відображають новий етап еволюції управління, який базується на трьох ключових принципах: самоуправлінні, цілісності особистості та еволюційній меті організації. Холакратія розглядається як система організаційного управління, у якій влада та відповідальність розподіляються між ролями. Основною метою такої системи є делегування повноважень на нижчі рівні управління та формування самокерованих команд, здатних оперативно реагувати на зміни середовища. Доведено, що до ключових переваг холакратії належать підвищення організаційної гнучкості, децентралізація прийняття управлінських рішень, зростання рівня залученості працівників, покращення внутрішніх комунікацій, підвищення інноваційності, продуктивності та ефективності роботи команд. До основних проблем належать складність впровадження такої системи, труднощі визначення відповідальності в умовах розподілених ролей. Для ефективного функціонування холакратії необхідні високий рівень зрілості організаційної культури та розвинені навички самоменеджменту серед працівників. Обґрунтовано, що бірюзові організаційні моделі базуються на спільних принципах самоуправління, децентралізації влади та підвищення автономії працівників, однак відрізняються рівнем формалізації управлінських процесів і механізмами координації діяльності. Встановлено, що бірюзові організаційні структури в Україні перебувають на етапі становлення та найчастіше впроваджуються у сфері ІТ, інновацій та креативної економіки, де організації прагнуть підвищити гнучкість, швидкість прийняття рішень і рівень залученості працівників.