Фіскальна політика як інструмент забезпечення стабільності та зростання національної економіки - Тимошенко, Андрій (Академічні візії, 2025)
У статті досліджено фіскальну політику як провідний інструмент забезпечення стабільності та зростання національної економіки України. Розглянуто її сутність, цілі та ключові завдання в умовах структурних трансформацій і посилення зовнішніх та внутрішніх викликів. Визначено, що фіскальна політика поєднує бюджетну та податкову складові, охоплюючи формування доходів державного бюджету, управління державними видатками, регулювання податкової системи та забезпечення виконання соціально-економічних зобов’язань держави. Здійснено оцінку ефективності сучасної фіскальної політики України на основі аналізу структури доходів і видатків бюджету у 2024 році. У доходній частині виявлено значну залежність від податку на додану вартість, який становив понад третину бюджетних надходжень, а також вагому роль податку на доходи фізичних осіб і податку на прибуток підприємств. Це підтвердило важливість класичних податкових інструментів у забезпеченні фінансової стабільності. Водночас підкреслено, що офіційні трансферти міжнародних партнерів та власні надходження бюджетних установ сформували вагому частку доходів, що свідчить про критичну роль зовнішнього фінансування у збереженні збалансованості бюджету. У видатковій частині бюджету окреслено воєнно-орієнтований характер фіскальної політики: понад половину видатків спрямовано на оборону, а у поєднанні з громадським порядком і безпекою ці статті становили понад дві третини загального обсягу витрат. Водночас обсяги фінансування освіти, охорони здоров’я та соціальної сфери залишалися обмеженими, що свідчить про пріоритетне спрямування бюджетних ресурсів на сектор безпеки й оборони в умовах воєнних викликів. Така структура видатків відображає адаптацію фіскальної політики до воєнних умов, коли завдання підтримання економічної активності та соціальної сфери значною мірою поступаються оборонним пріоритетам. Зроблено висновок, що сучасна фіскальна політика України має виразно дефіцитний характер, однак вона виконує стратегічне завдання – забезпечення макроекономічної стабільності та виконання першочергових зобов’язань держави. Разом з тим залежність від зовнішнього фінансування, дисбаланс у структурі видатків та зростання боргового навантаження окреслюють необхідність посилення податкового адміністрування, пошуку нових внутрішніх джерел доходів та підвищення ефективності використання бюджетних ресурсів.