Реалізація права на інформацію в умовах воєнного стану: адміністративно-правовий аспект - Ковбас, Ігор Васильович; Друцул, Тетяна Іванівна (Академічні візії, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз реалізації права на інформацію в умовах воєнного стану в адміністративно-правовому аспекті з урахуванням процедурних стандартів його забезпечення. Досліджено еволюцію наукових підходів до забезпечення балансу між правом громадян на доступ до інформації та потребами держави у сфері національної безпеки, зокрема в умовах запровадження правового режиму воєнного стану. Обґрунтовано, що введення воєнного стану зумовлює трансформацію адміністративно-правового регулювання доступу до публічної інформації, посилює роль державних органів у регулюванні інформаційних відносин та потребує чіткого розмежування інформації з обмеженим доступом і відкритих даних. Особливу увагу приділено аналізу механізмів адміністративного контролю та процедурного забезпечення реалізації права на інформацію, зокрема порядку подання інформаційних запитів, строків їх розгляду та способів оскарження рішень органів влади. Виявлено основні проблеми правозастосовної практики, зокрема неоднорідність підходів до обмеження доступу до інформації, недостатню нормативну визначеність критеріїв допустимості таких обмежень, а також ризики порушення принципів прозорості та підзвітності. Обґрунтовано доцільність адаптації загальних принципів адміністративної процедури до умов воєнного стану як засобу забезпечення пропорційності обмежень, правової визначеності та ефективного захисту прав громадян. Зроблено висновок, що подальший розвиток адміністративно-правового регулювання реалізації права на інформацію в умовах воєнного стану потребує узгодження нормативних підходів, удосконалення процедур контролю та формування збалансованої правозастосовної практики, здатної забезпечити поєднання публічних інтересів держави та конституційних прав громадян.