Організаційно-економічні механізми розвитку державної політики у сфері культури в умовах воєнного стану - Криштанович, Мирослав (Академічні візії, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз організаційно-економічних механізмів розвитку державної політики у сфері культури в умовах воєнного стану. Обґрунтовано, що сучасний етап національного державотворення, зумовлений воєнними викликами, соціально-економічною нестабільністю, цифровою трансформацією та євроінтеграційними процесами, актуалізує необхідність переосмислення підходів до формування та реалізації культурної політики в системі публічного управління. Доведено, що воєнний стан формує специфічні умови функціонування культурної сфери, які характеризуються обмеженістю фінансових ресурсів, порушенням інституційної стабільності, підвищеними безпековими ризиками та необхідністю оперативного управлінського реагування. Визначено сутність організаційно-економічних механізмів як системи взаємопов’язаних інструментів, що охоплюють нормативно-правове регулювання, інституційне забезпечення, фінансово-економічні важелі, стратегічне планування, інвестиційні інструменти та механізми публічно-приватного партнерства. Встановлено, що традиційні адміністративні підходи до управління культурною сферою є недостатньо ефективними в умовах воєнного стану, що зумовлює необхідність упровадження адаптивних, економічно обґрунтованих та інноваційно орієнтованих механізмів. У статті систематизовано ключові організаційно-економічні механізми розвитку державної політики у сфері культури, зокрема: бюджетно-фінансові, інвестиційні, інституційні, регуляторні, комунікаційні та кадрові. Особливу увагу приділено забезпеченню фінансової стійкості культурних інституцій, диверсифікації джерел фінансування, розвитку грантових програм, міжнародної підтримки та інструментів державно-приватного партнерства. Обґрунтовано доцільність інтеграції принципів антикризового управління, цифровізації, децентралізації та підвищення ролі територіальних громад у реалізації культурної політики. Визначено, що важливим чинником ефективності є розвиток управлінського потенціалу, стратегічного мислення та економічної компетентності суб’єктів публічного управління. Запропоновано концептуальні напрями вдосконалення організаційно-економічних механізмів, спрямовані на підвищення стійкості культурної сфери, забезпечення культурної безпеки, УД збереження національної ідентичності та підтримку соціальної згуртованості в умовах воєнного стану. Наукова новизна дослідження полягає у формуванні комплексного підходу до розвитку державної політики у сфері культури, який поєднує організаційні та економічні інструменти управління з урахуванням специфіки функціонування в умовах воєнного стану. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості їх застосування органами державної влади та місцевого самоврядування для підвищення ефективності управлінських рішень, забезпечення фінансової стійкості культурної сфери та адаптації публічної політики до сучасних викликів.