ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНО ДОЦІЛЬНОЇ ПОВЕДІНКИ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ: ЗМІСТ, ЕТАПИ, УМОВИ РЕАЛІЗАЦІЇ - Лазарович, Надія Богданівна (Академічні візії, 2026)
У статті здійснено теоретичне обґрунтування процесу формування екологічно доцільної поведінки дітей дошкільного віку як інтегрованого результату взаємодії когнітивного, емоційно-ціннісного та поведінково-діяльнісного компонентів. Визначено зміст, охарактеризовано етапи та обґрунтовано педагогічні умови його реалізації в освітньому процесі закладу дошкільної освіти. Узагальнено ефективні форми, методи і технології, спрямовані на формування відповідальної взаємодії дитини з природним довкіллям. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю пошуку нових підходів до виховання особистості, здатної гармонійно співіснувати з природою в умовах глобальних екологічних викликів. Автором розкрито сутність екологічно доцільної поведінки як здатності дитини свідомо обирати способи взаємодії з оточуючим світом, що базуються на розумінні цінності життя. У межах когнітивного компонента акцентовано увагу на формуванні системи елементарних знань про взаємозв’язки в природі. Емоційно-ціннісний компонент передбачає розвиток емпатії до живих істот, тоді як поведінково-діяльнісний зосереджений на опануванні практичних навичок природоохоронної діяльності. Серед основних педагогічних умов виокремлено: створення насиченого еколого-розвивального середовища в ЗДО; використання інтерактивних методів (екологічних казок, квестів, кейс-технологій); активна співпраця з родинами вихованців для забезпечення єдності вимог. Доведено, що лише через систематичне залучення дітей до практичної діяльності (догляд за рослинами, сортування сміття, участь в акціях) можливо досягти трансформації знань у стійкі поведінкові звички. Сформовано висновок про те, що екологічно доцільна поведінка є фундаментом екологічної культури, що закладається саме в дошкільному дитинстві.